Lukavín

a31Za dávných času v době Václava II. žil na hradě poblíž města Slatiňany zvaného Lukavín Vilém II. z Lukavína. Z hradu Strádov poblíž obce Svídnice se šířila hrozba.
K Vilémovi přišel posel: „Milý pane, Strádovští verbují.“ Vilém zuřil: „Ti Strádovští si nedají pokoj.“ Rychle sebral vojsko a pod vedením generála Michaela I. oblehl hrad Strádovských.

Michael navrhl taktiku: „Kopytníci zaútočí zleva a kušníci s lučišníky je zasypou šípy. Na střed poté zaútočí jízda.“ Vilém souhlasil. Michael opatrně nastínil: „Pane, nepočkáme na generála Pavla?“

„Ale, ano, počkáme,“ přitakal Vilém. Michael nakonec zaútočil. Řítil se vpředu své jízdy, ale musel stejně počkat, až se dostaví Pavel, protože sám by to nedokázal. Kopytníci prolomili hradby a jízda vnikla dovnitř hradní branou. Najednou, když už v to Michael nedoufal, se přiřítila Pavlova jízda a deset minut za ní přišla pěchota.

Vojsko Michaela načerpalo síly a vrhlo se do boje. Po týdnu bylo dobojováno. I když měli hrozné ztráty, vyhráli. Michael a Pavel i jejich armáda dostali dost peněz a byli vyznamenáni.

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Komentáře: 7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.